Zijn uw testamenten en huwelijkse voorwaarden ook uit elkaar gegroeid?

Een testament is voor de meeste mensen vaak een taai en moeilijk leesbaar stuk, dat vaak al jaren ongezien in de kast ligt. Natuurlijk, een testament is belangrijk en de meeste mensen hebben er dan – gelukkig – ook wel een. Vaak weten zij nog wel wat erin staat. “Op de langstlevende”, zeggen zij dan.

En dat klopt. Het ouderlijk boedelverdelingstestament (het ‘testament op de langstlevende’) is nog steeds de meest voorkomende testamentvorm. Ook nu we al jarenlang het nieuwe erfrecht hebben. Mensen ‘vergeten’ hun testament op zijn tijd kritisch door te lichten, waarschijnlijk omdat het formele en juridische taalgebruik niet echt interessant is en alles toch naar de langstlevende gaat. Net zoals de huwelijkse voorwaarden.

Tja, en daar liggen ze dan: zij aan zij in het dressoir, als een mooi stuk antiek. En antiek, daar moet je voorzichtig mee omgaan. Maar pas op: deze antieke stukken zijn inmiddels een eigen leven gaan leiden en de kans is groot dat zij ook nog eens uitelkaar zijn gegroeid!

Wat destijds een mooi op elkaar afgestemd geheel was, kan nu bij een overlijden of echtscheiding toch heel anders uitpakken en een kostbare aangelegenheid worden.

Laat u daarom goed adviseren over uw testamenten en huwelijkse voorwaarden. Ooit was dit maatwerk, maar door alle wijzigingen in uw situatie, in de wet, in de inkomstenbelasting en door de rechtspraak, kunnen zij nu wel eens heel anders uitpakken dan u heeft bedoeld.

Over hoe nauw die advisering komt, kunt u in het artikel Huwelijkse voorwaarden en periodiek verrekenbeding lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven