Het langstlevende testament is een term die rotsvast verankerd is in het hoofd van mensen en wekt nog steeds het vertrouwen dat alles goed is geregeld. Is dat nog wel terecht?
Ja en nee…………………………………………
Ja, het langstlevende testament doet in principe nog steeds wat het belooft; het beschermt de langstlevende. Het zorgt ervoor dat de langstlevende de touwtjes in handen heeft bij de afwikkeling van de nalatenschap en de zeggenschap krijgt over het hele vermogen. De kinderen hebben na een overlijden namelijk nog geen recht op uitkering van hun erfdeel, maar moeten wachten tot na het overlijden van de langstlevende voordat zij hun erfdeel ontvangen.
Dus die langstlevende blijft financieel altijd goed verzorgd achter?
Nee, dat hoeft toch niet zo te zijn. Want die erfdelen die de kinderen nog niet krijgen, daarover moet wel erfbelasting worden betaald. En juist omdat zij nog niets krijgen moet de langstlevende die betalen. Niet fijn, als dat al je spaargeld kost omdat de rest van het vermogen in je huis zit. En helemaal niet fijn wanneer je geen spaargeld hebt maar alleen een eigen huis.
En dan hebben we nog de AWBZ bijdrage. Ook hiertegen biedt het langstlevende testament niet altijd bescherming, terwijl dat wel mogelijk is.
En wat te denken aan kinderen die na het eerste overlijden toch wel alvast hun erfdeel willen ontvangen. Dat kunnen zij door hun legitieme portie op te eisen. Dit is weliswaar maar de helft van hun normale erfdeel, maar ze hebben wel recht op uitbetaling hiervan uiterlijk 6 maanden na het overlijden. Ook hiertegen biedt het langstlevende testament niet altijd bescherming.
En de erfbelasting na het overlijden van de langstlevende? Natuurlijk, dat moeten de kinderen dan betalen en die kunnen dat dan ook meestal wel omdat zij dan ook echt iets ontvangen, maar niemand betaalt graag te veel belasting. Op die erfbelasting na twee overlijdens kan in heel veel gevallen ook nog behoorlijk worden bespaard.
Dus het langstlevende testament biedt niet altijd die financiële bescherming die u ervan verwacht. Laten we vooral niet vergeten dat er sinds 2003 een Nieuw Erfrecht geldt en dat er inmiddels heel veel wetswijzigingen en overheidsmaatregelen zijn getroffen, die het langstlevende testament op financieel en fiscaal gebied wat minder “beschermend” heeft gemaakt.
Het wordt dus tijd om uw testamenten te toetsen aan en af te stemmen op de huidige wetgeving en regelingen, zodat u er weer het vertrouwen in kunt hebben dat alles goed is geregeld.