AWBZ en eigen bijdrage

Een zorg van veel mensen is dat wanneer er aanspraak wordt gemaakt op hulpverlening vanuit de AWBZ, zij hun eigen vermogen moeten aanspreken. Hierna zal ik door middel van een (globaal) rekenvoorbeeld, een indicatie geven wat dat voor u kan betekenen.

Niet alleen uw vermogen, maar ook uw inkomen (in Box 1) telt mee voor de berekening van de eigen bijdrage wanneer u aanspraak zou willen gaan maken op bijvoorbeeld thuiszorg. De eigen bijdrage wordt namelijk ook berekend over uw fiscale verzamelinkomen (box 1, 2 en 3). Daarbij wordt sinds 1 januari 2013 8% opgeteld van uw netto box-3 vermogen, dus van uw spaartegoed.

Voor 2013 geldt een heffingvrijvermogen van € 21.139 Daarbij wordt de ouderentoeslag nog meegenomen; het totaal van uw inkomen uit (werk en) pensioen. Met een inkomen van bijvoorbeeld € 1.500 netto per maand zal uw ouderentoeslag waarschijnlijk € 13.922 bedragen (u kunt dat nakijken in uw aangifte IB).

In uw situatie betekent dit dat een bedrag van € 21.139 + € 13.922 = € 35.061 niet wordt meegenomen in de berekening voor de eigen bijdrage (onder voorbehoud van wat in uw aangifte Inkomstenbelasting is opgenomen).

Hierbij moeten we nog wel rekening houden met de zogenaamde 2 jaarstermijn. De hoogte van uw box-3 vermogen wordt vastgesteld naar de toestand die ligt 2 jaar voor het moment van vaststelling van de hoogte van de eigen bijdrage. Dus als u in dit jaar AWBZ-zorg nodig heeft, telt uw box-3 vermogen van 2011 mee ter bepaling van de hoogte van de door u verschuldigde eigen bijdrage.

Leave A Comment?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.