Hypotheek aflossen?

U vraagt mij vaak of het gunstig is om van uw spaargeld uw hypotheek af te lossen. Dat is een vraag waar niet zo maar even een antwoord op te geven is.   

Dan moet ik eerst een heleboel van ú weten, zoals: hoe is de samenstelling van uw vermogen? Hoeveel spaargeld heeft u? Betaalt u vermogens rendementsheffing? Hoe hoog is uw inkomen? En heeft u nog wel belastingvoordeel van uw hypotheek? Hoe ziet uw (financiële) toekomst er uit? Hoe is uw inkomen na pensioen? Maar ook hoe hoog is uw inkomen na overlijden van uw partner? Of wat gebeurt er wanneer opname in een zorginstelling nodig is? Hoe wordt de WLZ bijdrage dan berekend en wat houdt dat voor uw situatie in? En hoe kunt u ervoor zorgen dat die eigen bijdrage zo laag mogelijk blijft? Moet u al gaan schenken aan de kinderen? Of uw huis alvast aan hen overdragen?

Trouwens, uw huis overdragen is dat eigenlijk wel verstandig? Dit is in de meeste gevallen onder de huidige belastingwetgeving niet voordelig, laat staan of dit praktisch gezien zo’n goede beslissing is. U bent bereid om zo’n ingrijpende maatregel te treffen heb ik gemerkt. Van huis eigenaar gaat u naar huurder bij uw kind(eren), dat is niet niks. En als u het mij vraagt moet daar toch wel eerst heel goed over worden gesproken. En weet u wat? Voor de besparing op de toekomstige erfbelasting is dat helemaal niet nodig. Er kan toch op de toekomstige erfbelasting worden bespaard zonder zulke ingrijpende maatregelen te treffen waardoor u bij leven te veel inkomstenbelasting betaalt en die in de praktijk ook nog eens mis kunnen gaan.

 Want daarom gaat het uiteindelijk, om zo weinig mogelijk (erf)belasting te betalen toch? U moet er namelijk voor oppassen dat u nu niet onnodige kosten maakt en te ingrijpende maatregelen neemt enkel om te besparen op die erfbelasting. Terwijl dat met een goed testament ook kan. Maar dat is voor iedere situatie anders en dat zal voor uw eigen situatie op een rij moeten worden gezet. Pas dan en ik kan het niet genoeg benadrukken, – echt pas dan – weet u wat u moet doen. Kortom er is maatwerk nodig en dat krijgt u niet na slechts één gesprek met de notaris, zonder schriftelijke uitwerking met berekeningen. Want pas dan ziet u hoe een en ander voor ú uitpakt en waarom u iets wel of niet moet doen.

Dat is mijn aanpak en zo zorgen we samen voor later!

 

Scroll naar boven