Waarom testamentadvies anders moet!

Estate Planning, belangrijk voor ieder vermogen, groot of klein.

Veel mensen weten niet wat Estate Planning is en waarom dat nu zo belangrijk is. Estate Planning kijkt naar uw situatie en uw vermogen als samenhangend geheel en houd rekening met alle aspecten daarvan. Een voorbeeld: wanneer u uw hypotheek geheel of gedeeltelijk aflost, heeft dat direct consequenties voor uw Inkomstenbelasting en op de hoogte van een eventuele eigen zorgbijdrage én op de hoogte van de erfbelasting. En zo zijn er nog meer voorbeelden te geven. Pas wanneer u die gevolgen weet kunt u maatregelen treffen, bijvoorbeeld door een testament te maken, of uw testament aan te passen en/of te gaan schenken, al dan niet op papier.

Door Estate Planning worden alle financiële, fiscale en juridische aspecten van uw situatie, bij leven en overlijden, in kaart gebracht. Pas dan kan ook beoordeeld worden of de langstlevende bijvoorbeeld goed verzorgd achterblijft en of en zo ja hoe u uw kleinkinderen bij de vererving van uw vermogen kunt betrekken. Alles helemaal toegespitst op uw eigen, specifieke situatie, zodat u ook tijdens leven (belasting) voordeel uit uw vermogen kunt halen. Daarnaast wordt berekend hoeveel erfbelasting u moet betalen en wordt u geadviseerd over de besparing die hierop mogelijk is door middel van het opstellen of aanpassen van uw testament. Maar het is niet altijd nodig om uw testament aan te passen, misschien is uw huidige testament nog up to date.

De notaris adviseert u niet standaard over Estate Planning en stelt aan de hand van een gesprek met u testamenten op. Een testament is een lastig leesbaar juridisch document waardoor u na verloop van tijd niet meer precies weet wat er nu geregeld is, hoe dit uitwerkt na overlijden en of dit nog actueel is. Dat is jammer omdat u daardoor misschien weer een nieuw testament laat opstellen, terwijl dat niet altijd nodig is. Het zou fijn zijn dat u, wanneer de wetgeving wijzigt een seintje krijgt, zodat uw Estate Planning actueel blijft.

Estate Planning dient ook als leidraad bij de aangifte Erfbelasting, zodat de berekende besparing hierop ook gerealiseerd kan worden.

Dit is Estate Planning en ik vind dat dit voor iedereen die een testament laat opmaken gedaan moet worden!

Scroll naar boven