Estate Planning is belangrijk, maar dit wordt niet standaard door de notaris gedaan. De meeste echtparen krijgen, wanneer ze naar de notaris gaan een langstlevende testament, gebaseerd op de Wettelijke verdeling. Dit testament voldoet aan uw wens om na een eerste overlijden de langstlevende alles te laten erven. Ook wordt wel, om geen erfbelasting na het eerste overlijden te hoeven betalen, in plaats van een Wettelijk verdelingstestament, een tweetrapstestament geadviseerd. Maar er is dan alleen met een juridische bril naar uw wensen en testament gekeken. Het resultaat is dat u wellicht wel een goed testament heeft gemaakt, maar er toch nog een onrustig gevoel achterblijft. Dat komt doordat u uw testament niet begrijpt; het juridisch jargon is voor de leek ook niet te volgen. Daarbij weet u nog steeds niet hoe uw testament nu precies uitwerkt. Daar komt u pas achter na een overlijden. Blijkt dat het dan toch niet goed geregeld is, dan kunt u daar niets meer aan veranderen.

Testamentadvies en Estate Planning

Het is erg belangrijk dat er ook met een financiele en fiscale bril naar uw testament wordt gekeken. Misschien meent u dat u geen groot vermogen heeft en dus dat dit niet zo’n vaart zal lopen. Maar alle vermogensbestanddelen zoals bijvoorbeeld huis en hypotheek, levensverzekering, bankspaarrekeningen en pensioenrechten worden bij de vererving en berekening van de erfbelasting betrokken.

Daarbij komt nog dat wanneer u beiden of de langstlevende van u beiden in een zorginstelling terechtkomt, er een hoge eigen zorgbijdrage moet worden betaald. En wanneer het inkomen hiervoor niet voldoende is, moet u uit uw vermogen bijbetalen. En dat kan betekenen dat u uw huis moet “opeten”.

Estate Planning en Estate Planningstestament

Estate Planning is niet alleen het opstellen van goede testamenten. Juist door een financiële uitwerking van de situatie van een eerste overlijden, ziet u wat er nog meer nodig is om de gevolgen van dat overlijden te kunnen overzien.

Bovendien moeten er na het eerste overlijden keuzes worden gemaakt uit de erfbelastingbesparende “instrumenten” die in uw testamenten zijn opgenomen. Maar het spreekt niet vanzelf dat deze ook allemaal in uw testament worden opgenomen. Dat komt omdat de notaris vaak een bepaalde standaard testamentvorm gebruikt. Een testament waarin alle erfbelastingbesparende instrumenten zijn opgenomen, ofwel een Estateplannings-testament, is veel duurder dan dat standaard testament. En omdat men niet te duur uit wil zijn, krijgt men dat standaard testament.  En zo krijgt u niet wat u nodig heeft.

Estate Planning gaat over beide overlijdens

Na een eerste overlijden moet Aangifte Erfbelasting worden gedaan. Hierin moet ook worden aangegeven welke fiscale instrumenten uit het testament worden gebruikt. En daarvoor is het nodig om ook naar de situatie en toekomst van de langstlevende te kijken en dus ook naar het tweede overlijden en hoe hoog de erfbelasting dan is. Alleen wanneer we dat weten kunnen we zo optimaal mogelijk gebruik maken van alle vrijstellingen die er zijn. Vrijstellingen in de erf- en schenkbelasting, maar ook in de Inkomstenbelasting. Want alle vermogensbestanddelen worden op hun eigen specifieke manier in de heffing van de erfbelasting betrokken.